Uczestnicy konkursu zostali wybrani w ogólnopolskich eliminacjach. W skład drużyn wchodziły zespoły restauracyjne, które były oceniane zarówno przez jury, jak i obecnej na konkursie publiczności.
Jury najbardziej doceniło starania zespołu UMAMI, której uczestnicy w ramach nagrody będą mieli okazję odbycia niezwykle prestiżowego stażu w nagrodzonej aż 3 gwiazdkami Michelin Restaurante Martin Berasategui w San Sebastian.
Dodatkowo przyznano nagrody specjalne. Nagroda najmłodszy szef kuchni, biorący udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Swoją nagrodę przyznał również Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, którą otrzymał Wojciech Kilian.
Nagrody Grand Prix przyznawała publiczność w dwóch kategoriach Przystawka oraz Danie główne, których laureatami okazali się członkowie zespołu White One.
Jedną z głównych atrakcji programu była scena live-cooking, na której szefowie kuchni mieli możliwość zaprezentować swoje możliwości na nowoczesnym stanowisku mobilnym wyprodukowanym przez Plastmet. Szefowie kuchni z wielką chęcią korzystali z tej okazji, a z ich reakcji można było wnioskować, że stanowisko wywarło na nich duże wrażenie.