Głównym składnikiem dań był łosoś norweski i różne wariacje jego przyrządzenia.
Ocenie podlegała technika przygotowania dania, sposób jego podania, dekorowania oraz oczywiście pod względem walorów smakowych. W Jury oceniające zespoły składało się z najlepszych i najbardziej uznanych kucharzy w Polsce. W składzie znaleźli się Dawid Łagowski, Paweł Salomon, Adam Chrząstowski, Ernest Jagodziński, Marcin Budynek, Łukasz Konik, Adam Woźniak, Krzysztof Kopciński, Mariusz Pieterwas.
Tytuł Archimagirusa zdobyła drużyna z Gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton — Paweł Stawicki, Marcin Milda i Łukasz Pęcarski.
Na takim konkursie nie mogło zabraknąć też firmy Plastmet, która wspierała organizację tego wydarzenia. Już nie możemy się doczekać kolejnej edycji konkursu, po którym zostało nam w pamięci smak i aromat wspaniałych potraw.
Zdjęcia z konkursu