Archimagirus - tradycja i nowoczesność

Jeden z najbardziej oczekiwanych konkursów w Polsce odbył się na zamku wybudowanym przez Zakon Krzyżacki w Gniewie. Do walki o tytuł archimagirusa stanęli najlepsi kucharze z Polski i Ukrainy.

Głównym składnikiem dań był łosoś norweski i różne wariacje jego przyrządzenia.

Ocenie podlegała technika przygotowania dania, sposób jego podania, dekorowania oraz oczywiście pod względem walorów smakowych. W Jury oceniające zespoły składało się z najlepszych i najbardziej uznanych kucharzy w Polsce. W składzie znaleźli się Dawid Łagowski, Paweł Salomon, Adam Chrząstowski, Ernest Jagodziński, Marcin Budynek, Łukasz Konik, Adam Woźniak, Krzysztof Kopciński, Mariusz Pieterwas.

Tytuł Archimagirusa zdobyła drużyna z Gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton — Paweł Stawicki, Marcin Milda i Łukasz Pęcarski.

Zobacz więcej