Smaki Wielkopolski

W urokliwym zakątku malowniczego rozlewiska rzeki Gwdy w restauracji „Nad Rozlewiskiem” odbyły się nagrania do drugiego już odcinka Smaki Wielkopolski, który jest tworzony w celu promocji regionalnych potraw w województwie wielkopolskim.

Tym razem głównym daniem był gulasz z szynki z dzika ze śliwkami i kluskami przygotowywany przez kucharza Andrzeja Gołąbka. Dania były przygotowywane na naszym stanowisku mobilnym, który ponownie okazał się idealnym rozwiązaniem.

Produkty do przygotowania gulaszu:

  • Szynka z dzika, ok. 1 200 g
  • Dojrzałe śliwki Węgierki 8 szt.
  • Półwytrawne wino (około połowa butelki)
  • 3 lub 4 cebule
  • Świeży korzeń pietruszki
  • Marchew
  • Czosnek
  • Tłuszcz (smalec, masło, oliwa)
  • Mąka do oprószenia mięsa
  • Ocet winny
  • Woda lub bulion warzywny
  • Przyprawy: goździki, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, świeży lubczyk, sól, pieprz cytrynowy

Zdjęcia z planu:

Zobacz więcej