KULINARNE DZIEŁA SZTUKI Z MARKĄ PLASTMET
Firma Plastmet z Lubasza po raz trzeci była partnerem prestiżowego konkursu kulinarnego ,,Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność” w Cukrowni Żnin, który odbył się w pierwszych dniach lipca. Przedsiębiorstwo wyposażyło stanowiska konkursowe, uroczystą galę, a podczas kolacji mieli okazję degustować potrawy z różnych regionów świata przygotowanych przez kucharzy z całej Polski.
42 kucharzy, 14 drużyn, dwa konkursy i tylko jedna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Tak w kilku liczbach można opisać tegoroczne przedsięwzięcie. Konkurs niezwykle efektowny. Tegoroczną rywalizację w Cukrowni Żnin podzielono na dwa dni. O uznanie jurorów walczyli doświadczeni szefowie kuchni, ale również uzdolniona młodzież, reprezentująca szkoły gastronomiczne z całej Polski. Marka Plastmet przygotowała dla młodych kucharzy stanowiska kulinarne, które zaprezentowały się znakomicie i przede wszystkim przyczyniły się one do triumfu w zmaganiach konkursowych. Przyznany po raz pierwszy ,,Archimagirus” dla młodego kucharza to nie tylko rywalizacja, ale także forma edukacji sztuki kulinarnej. W konkursie wzięło udział sześć trzyosobowych drużyn reprezentujących Zespoły Szkół Gastronomicznych z Poznania, Grubna, Gdańska, Żnina, Bydgoszczy oraz Opola. Ze zwycięstwa cieszyła się ostatnia z nich. Pozostałe osiem trzyosobowych dorosłych ekip pracowało przez dwa dni, po dwie i pół godziny. Każda musiała przygotować po 20 porcji przystawki, dania głównego i deseru.
Tradycyjnie kolacja degustacyjna pierwszego dnia była bogata w smaki z Polski, Włoch, Azji, Francji oraz Ameryki. Znakomity smak potraw z wysokiej jakości produktów był zachwycający, jakby kulinarna podróż po świecie. Kulinarne spotkanie najlepszych szefów kuchni, cukierników z całego kraju i młodych ludzi ze szkół średnich. Kucharze w swoich potrawach umiejętnie łączyli produkty rodzime z zagranicznymi, a każdy kolejny zespół zdawał się być lepszy od poprzedniego. Napięcie rosło, a talerz po talerzu zachwycał kolorami, pomysłami i koncepcją wykorzystywania najnowszych technik kulinarnych.
Zakończeniem kulinarnego konkursu była wieczorna gala. Dawid Łagowski ambasador marki Plastmet przygotował dania dla gości na mobilnym stanowisku gastronomicznym. Urządzenie pozwoliło samodzielnie kosztować potrawę przez gości. Dodać trzeba, że było to jedno z wielu stoisk. Podczas uroczystości nie zabrakło słodyczy, który były zaprezentowane w witrynkach chłodniczych. Zwieńczeniem przedsięwzięcia było ogłoszenie zwycięzców obu konkursów oraz koncert. Uczestnicy konkursu z uznaniem wyrażali się o przygotowywanych boksach konkursowych.